ساخت ویلا به علت انواع سبکهای متفاوت، سلیقههای گوناگون و تنوع در ابعاد و جغرافیا و… مورد توجه طراحان معروف قرار گرفته و ویلاهای مشهوری با معماری خاص و خیره کننده در سراسر جهان ساخته شده است، اما چه بزرگترین و شاخصترین ویلاهای جهان، چه سادهترین و معمولیترینشان، نیاز به رعایت اصولی خاص و نکات مهم معماری و طراحی خواهند داشت. یک طراح باید بتواند ویلا را با سبک مورد نظر کارفرما به بهترین شکل طراحی کند و همزمان تمام مسایل فنی و زیبایی شناسی را که جز مهمترین اصول در طراحی ویلا هستند، در طرح خود در نظر بگیرد. در این حالت ویلای ساخته شده مکان امنی برای تامین آسایش و رفاه ساکنین خود خواهد بود، اگر قصد ساخت ویلای مورد نظر خود را دارید، علاوه بر جمع آوری اطلاعات در زمینه هزینه طراحی ویلا بهتر است با بخش های مختلف ویلا و انواع سبکهای طراحی ویلا بیشتر آشنا شوید. این موارد موضوعاتی هستند که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
معرفی انواع سبک های طراحی ویلا
ویلاها را با سبکهای معماری و طراحی مختلف میسازند، که هر کدام دارای ویژگیهای خاص خود هستند. برای طراحی یک ویلا به دانش معماری نیاز است و باید تمام شرایط جغرافیایی و بافت شهری و موقعیت زمین، جهت وزش باد، رطوبت، زاویه تابش خورشید و… را برای انتخاب سبک مناسب بطور دقیق در نظر گرفت. هر سبک علاوه بر جزییات و طراحی مخصوص، به مصالح و نیروی کار متخصص و ویژهای نیاز دارد. انتخاب نهایی سبک ویلا بر اساس سلیقه و بودجه انجام خواهد گرفت؛ برخی از سبکها به هزینه بیشتری نیاز خواهند داشت. هماهنگی نمای داخلی و خارجی ویلا نیز بسیار مهم است، ممکن است در تمام بخشها از سبک تلفیقی (ترکیب چند سبک) استفاده شود، اما سازگاری نمای بیرونی ویلا با دکوراسیون داخلی و همچنین چیدمان فضایی و چیدمان مبلمان، باید همیشه برقرار باشد. برای انتخاب بهترین و مناسبترین سبک برای ویلای خود، باید ابتدا با ویژگیهای این سبکها آشنا شوید، در ادامه به معروفترین و متداولترین انواع سبکهای موجود برای طراحی و معماری ویلاها خواهیم پرداخت:
سبک کلاسیک
سبک محبوب و پرطرفدار کلاسیک که در ویلاهای لاکچری زیادی از آن استفاده شده است، از سبکهای پر از تجملات و با جزییات بالا و شلوغ محسوب میشود. که در کشور ایران از دورههای گذشته تا امروز متداول بوده و همواره طرفداران خاص خود را حفظ نموده است. این سبک یکی از قدیمیترین سبکهای طراحی است که خود زیرمجموعههای گوناگونی دارد. سبک کلاسیک را با ظاهر باشکوه و پرکارش میشناسند و ویژگیهای کلی مشترک بین ویلاهای طراحی شده با سبک کلاسیک عبارتند از: وجود ستونهای مرتفع، تقارن دراجزا و استفاده از مجسمهها و تندیسهای زیاد و پر زرق و برق و…
سبک مدرن
طراحی ویلا با سبک معماری مدرن، بسیار پرطرفدار است، این سبک نیز همچون سبک کلاسیک در مناطق مختلف ساخته شده و البته با وجود سادگی در طراحی، دارای تنوع بالایی است. در سبک مدرن از احجام و شکلهای ساده و غیرمنتظم استفاده نموده و از آنجاییکه سفید و رنگهای روشن به عنوان نمادی از سادگی شناخته میشوند، ویلاهای ساخته شده با این سبک را بیشتر به رنگهای خنثی مانند سفید و خاکستری طراحی میکنند. ویژگیهای کلی سبک طراحی مدرن عبارتند از: جدارههای شیشهای و پنجرههای بزرگ و سرتاسری، سازههای سادهتر و بکارگیری لوازم و تجهیزات نوین و با طراحیهای جدیدتر و…
سبک مینیمال
سبک مینیمال از انواع سبک معماری مدرن محسوب میشود، که سادگی و پرهیز از شلوغی از ویژگیهای مهم این سبک است، سبک مینیمال برای فضاهای کوچک و بزرگ استفاده شده و طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. ساخت یک ویلای مینیمال در مقایسه با سبک مدرن، دارای سادگی بیشتر و در نتیجه هزینه کمتر است. این سادگی، زمان ساخت و نیاز به مصالح را پایین آورده و به همین علت هزینه ساخت یک ویلای مینیمال از دیگر ویلاها کمتر است. معمولا در طراحی مینیمال از پنجرههای بیش از حد بزرگ و سرتاسری استفاده نمیکنند، همچنین مبلمان و رنگها و تزئینات شلوغ در این سبک جایی نخواهد داشت.
سبک پست مدرن
به عقیده طرفداران سبک پست مدرن، این سبک از معماری، تمام کمبودهایی که در سبک مدرن حس میشد را جبران میکند. پست مدرن به خلاقیت زیادی احتیاج دارد و باید طوری طراحی شود که برای عموم مردم جذاب به نظر برسد. برخی سبک پست مدرن را سبکی سختتر از سبک مدرن میدانند که به مهارت و تجربه بیشتری نیاز خواهد داشت.
سبک نئوکلاسیک
سبک نئوکلاسیک از سبک کلاسیک گرفته شده و از آنجایی که سبک کلاسیک را به سبکی نو و جدید ارتقا میدهد به نئوکلاسیک معروف شده است. ارتفاع زیاد ستونهای ویلا، مجسمههای بزرگ، سقف بلند، تزئینات خاص و سطوح شیشهای بزرگ از تشابهات سبک نئوکلاسیک و کلاسیک است اما در سبک نئوکلاسیک از المانها و تزئینات جدیدتر هم استفاده میکنند.
سبک روستیک
سبک روستیک از انواع سبکهای طراحی ویلا است، که در سالهای اخیر بین مردم و بخصوص افرادی که به معماری طبیعت گرا و بومی علاقمندند بسیار محبوب شده است. این سبک از معماری روستایی طبیعت دوست الهام گرفته و استفاده از متریال و مصالح طبیعی مثل سنگ و چوب و رنگهای همخوان با طبیعت از خصوصیات مهم و جذاب این سبک است. این موارد هم در نمای بیرونی هم در نمای درونی ویلا قابل مشاهده خواهند بود. اکثر ویلاهای روستیک امروزی، از چوبهای متنوع ساخته میشوند. این سبک با اینکه از معماری خانههای روستایی برداشته شده اما تجهیزات و امکانات کامل در آن در نظر گرفته میشود، در واقع یک خانه روستایی ساده تا حد یک ویلای لاکچری پیشرفت کرده است.
سبک تلفیقی
سبک تلفیقی در حقیقت از ترکیب چند نوع سبک مختلف ساخته میشود، که برقراری انسجام و هماهنگی بین این سبکها بسیار مهم و نیازمند دقت و ظرافت بالاییست. گاهی این سبکها را از بین انواع نزدیک بهم آنها، که دارای ویژگیهای مشابه بیشتری هستند انتخاب میکنند و گاهی نیز تصمیم طراح بر آن است که از چند سبک متفاوت و حتی متضاد استفاده کند. سبکهای تلفیقی موفق، باعث بیشتر شدن زیبایی و چشم انداز ویلا شده و از ویلا یک ساختمان خاص و متفاوت خواهند ساخت. دست طراح در طراحی این نوع ویلاها از یک جهت بازتز خواهد بود، و آن هم به دلیل مشخص نبودن و ثابت نبودن المانها و تجهیزات این سبک است. سلیقه کارفرما در طراحی و مصالح مورد استفاده در ویلا بسیار موثر است، اما معمار باید وحدت و یکپارچگی طرح را نیز حفظ نماید. سبک تلفیقی دارای تنوع بالایی است که میتواند در صورت اجرای درست، پاسخگوی همه سلیقهها باشد.
هزینه طراحی ویلا

طراح یا آرشیتکت برای طراحی ویلا چقدر هزینه دریافت می کنید؟
طراحی ویلا به متراژ، سبک و سایر شرایط و خواستههای کارفرما بستگی دارد. طراحی یک ویلا شامل طراحی پلان ویلا و جانمایی فضاهای مختلف، طراحی داخلی و طراحی نما میشود، که برطبق مترمربع مشخص خواهد شد. دلیل تاثیر سبک معماری بر قسمت طراحی این است که سبک معماری تعیین کننده نوع مصالح قابل استفاده در نما و دکوراسیون داخلی ویلاست و نوع تزئینات آن نیز به سبک طراحی وابسته است. طراحی محوطه ویلا هم به سبک ، متراژ و ساختار محوطه و آب و هوا و شیب زمین بستگی دارد. هزینه طراحی یک ویلا با هر سبکی معمولا شامل موارد زیر خواهد شد:
- هزینه طراحی پلان معماری ویلا
- هزینه نقشه فاز دو معماری
- هزینه نقشه سایت پلان و طراحی محوطه ویلا
- هزینه روف گاردن ویلا (در صورت نیاز)
- هزینه طراحی و دکوراسیون داخلی ویلا
- قیمت نقشهها و مقاطع معماری و سازه
- هزینه مربوط به طراحی نما
- هزینه طراحی نورپردازی
- هزینه طراحی نقشههای تاسیسات
- متره و برآورد ویلا
- هزینه طراحی هوشمند سازی ویلا
مهمترین اصول در طراحی ویلا
در طراحی یک ویلا موارد بسیار زیادی باید در نظر گرفته شود، که هریک میبایست با دقت بررسی شده و پس از آن معمار و طراح کار خود را آغاز خواهند کرد. در زیر تنها تعدادی از مهمترین این موارد و اصول لازم در طراحی را مشاهده میکنید:
خصوصیات یک طراحی دقیق و مناسب برای ویلا
مسایل کلیای که در طراحی یک ویلا در نظر میگیرند، به شرح زیر خواهد بود:
- احترام به طبیعت و محیط زیست در اطراف ویلا
- ایجاد حس آرامش در فضاهای داخلی
- در نظر گرفتن خالص بودن و روشن بودن طراحیها
- ایجاد حس تعلق خاطر و خاطره انگیز بودن برای ساکنان ویلا
- توجه کامل به نورپردازی مناسب و همچنین مصرف انرژی
جانمایی صحیح فضاها
ابتدا باید جای درستی برای قرارگیری ویلا در محوطه در نظر گرفت، و سپس با توجه به نور و تهویه و چشمانداز، فضاهای مختلف را در پلان طراحی نمود. یک ویلا دارای فضاهای متنوع و مختلفی است که با توجه به نیاز و سلیقه کارفرما و همچنین ابعاد و شرایط ویلا تعداد مختلفی نیز خواهند داشت. توجه به زیبایی شناسی در داخل و خارج بنا، باید در مرحله جانمایی جدی گرفته شود، زیرا در همین مرحله بخش مهمی از حجم و نمای ساختمان نیز شکل خواهد گرفت. در داخل محوطه ویلا نیز برای قرار دادن تجهیزات و امکانات، نکات خاصی است که طراح باید آنها را رعایت کند، به عنوان مثال آبنما باید در معرض دید افرادی باشد که در حال استراحت در محوطه ویلا هستند و باربیکیو را در نزدیکی آشپزخانه طراحی میکنند، تا به وسایل مورد نیاز برای آشپزی دسترسی بهتری داشته باشند. مسیر رفت و آمد ماشین و درواقع محل قرارگیری پارکینگ نیز در طراحی محوطه نقش موثری خواهد داشت.
استفاده درست از نور طبیعی
جهت طلوع و غروب خورشید و تابش نور خورشید را در تمام طراحیها باید در نظر بگیرید. نور جنوب را بهترین نور در ساختمان میدانند و طراحان معمولا سعی میکنند، ساختمان را به گونهای طراحی کنند، که بهترین نور را و با مقدار کافی از ضلع جنوبی تامین کنند. نور غرب را نیز، نور نامطلوب و تیز و آزار دهنده میشناسند و معمولا فضاهایی که به نور بیشتری نیاز دارند را در بخش جنوبی و فضاهایی که به نور کمتری نیاز دارند را در بخش غربی قرار میدهند. درواقع در فضاهای ضلع غربی طراحی نورگیرها به شکلی است که از ورود مستقیم این نور جلوگیری شود. نور شرق را نیز برای اتاق خوابها مناسب میدانند، زیرا پنجرههای این قسمت در هنگام طلوع خورشید روشنایی و زیبایی بیرون ویلا را به داخل اتاق آورده و نور شمال هم برای دورهمی و جمعهای خصوصی در نظر خواهند گرفت. این نور به فضاها روشنی میبخشد و در عین حال با تابش مستقیم آفتاب نیز روبرو نخواهید شد.
ارتفاع مناسب ساختمان
معمولا ساختمان ویلا را حداقل ۶۰ تا ۸۰ سانت بلندتر از زمین میسازند، با این کار هم نمای ساختمان زیباتر دیده خواهد شد و هم از داخل ویلا دید بهتری نسبت به باغ خواهید داشت. این کار در مورد زمینهای شیبدار که توپوگرافی خاصی دارند و ویلا را در قسمت پایینتر زمین میسازند، بسیار ضروری است. ارتفاع بیشتر ساختمان نسبت به محوطه، باعث شادتر و زیباتر دیده شدن ساختمان خواهد شد، در ضمن با توجه به تلاشی که برای زیباسازی نمای ساختمانها میشود، دید کامل نسبت به نمای بیرونی در زمینهای شیبدار نیز نکته مهمی خواهد بود.
نورپردازی مناسب
طبیعی است که نورپردازی یکی از اصلیترین مسایل در طراحی ویلاهاست که هم در داخل ویلا و هم در خارج از ویلا مهم تلقی میشود. نورپردازی مناسب باعث آرامشبخشتر شدن فضا خواهد شد و بخصوص در محوطه بیرونی از ترسناک شدن فضاها به سبب تاریکی، جلوگیری میکند، همچنین نور به زیبایی فضا و شادابتر بودن ویلا کمک زیادی میکند، نورپردازیهای تزئینی امروزه بسیار متداول شدهاند. نور امنیت را نیز بیشتر خواهد کرد، اما باید بدانیم که در طراحی ویلا ابتدا تلاش میکنند، حداکثر استفاده را از نور طبیعی خورشید نموده و در مصرف انرژی نیز تا حد امکان صرفهجویی شود. انواع چراغها که در ساختمانها استفاده میشوند عبارتند از: چراغهای سقفی و دیواری، لوسترها و چراغ خوابها، نورهای نقطهای و موضعی، نورپردازی کف و نور مخفی و LEDو…
طراحی پنجرهها
پنجرهها در سبکهای مختلف شکل و طراحی متفاوتی خواهند داشت، برای مثال در طراحی نمای ویلاهای مدرن از جدارههای وسیع شیشهای استفاده میکنند. پنجرههای سرتاسری و بزرگ به تامین نور در فضای داخلی کمک زیادی خواهند کرد، علاوه بر این، سطوح شیشهای بزرگ طرح را مدرنتر نشان خواهد داد. به یاد داشته باشید که برای تعیین محل قرارگیری پنجرهها باید جهت نور مناسب را در نظر بگیرید.
اصول طراحی اتاق خواب
اتاق خوابها شامل اتاق والدین و فرزندان و اتاق میهمان میشوند و معمولا میتوانند امکاناتی مثل فضای مطالعه و بازی و اتاق لباس نیز داشته باشند. اتاقها بخشهای خصوصی و آرام یک خانه برای ایجاد حریم شخصی ساکنان ویلا خواهند بود، به همین علت فضایی محصور و جایگاهی دور از بخشهایی همچون پذیرایی خانه خواهند داشت، که به سرویس بهداشتی، نشیمن و آشپزخانه و ورودی دسترسی مطلوبی دارند، داشتن تراسهای دلباز از مزایای یک اتاق خواب در ویلا خواهد بود. در اکثر ویلاهای دوبلکس، اتاقهای خواب را در طبقه بالا طراحی میکنند. در اتاق خواب، نورپردازی و رنگ ملایم برای ایجاد حس آرامش بسیار مفید خواهد بود. اتاق خواب مهمان نیز در طبقه همکف، و نزدیک به ورودی طراحی خواهد شد. ابعاد اتاق خواب نیز به تعداد کاربران اتاق، بستگی دارد، چشمانداز پنجرهها بسیار مهم است و طراحان سعی میکنند تختخواب را در جایی که دید مناسبی به پنجره داشته باشد، طراحی کنند.
عوامل موثر در طراحی یک پلان
برای طراحی پلان باید به موارد زیر دقت داشته باشید:
- تعیین برنامه فیزیکی و فضاهای مورد نیاز ساختمان
- تعیین نورگیری مناسب در جهتهای مختلف
- جانمایی فضاها در جهتهای گوناگون
- تعیین متراژ و ابعاد هرکدام از فضاهای داخلی
- رابطه فضاهای داخلی ساختمان با یکدیگر و دسترسیها
جهت قرارگیری فضای داخلی پلان
در پلان یک ساختمان جانمایی فضاهای مختلف در اضلاع و جهات مختلف ویلا باید به گونهای باشد که نور و تهویه و ویوی مناسب و سایر شرایط لازم برای آن فضا تامین شود، بطورکلی برای پلان مسکونی، چیدمان فضایی بصورت زیر خواهد بود، که البته استثناهای بسیاری نیز وجود خواهد داشت:
- غذاخوری، تراس و پذیرایی را در فضاهای جنوبی قرار میدهند.
- در شرق ساختمان معمولا اتاق خواب، حمام و فضاهایی مثل اتاق ورزش طراحی میشوند.
- پاسیو، کتابخانه، هال، راه پله و انباری را در غرب و در شمال، فضای آشپزخانه، توالت و ورودی را جانمایی میکنند.
- دقت داشته باشید که معمولا بهترین نور در سمت جنوبی ساختمان و پس از آن در جهت شمال و شرق و در آخر نیز غرب وجود دارد. بهتر است حداقل هشت درصد یک اتاق از شیشه پوشیده شود.
بخش های مختلف ویلا

بررسی فضاهای یک خانه ویلایی که با اصول معماری طراحی شده باشد
بخشهای ضروری و لازم برای یک ویلا به چند دسته تقسیم میشوند که به شرح زیر هستند:
۱.فضاهای زندگی خصوصی
در طراحی ویلا باید بین زندگی جمعی و خصوصی تعادل وجود داشته باشد. ما برای تفکر و کارهای شخصی و… به حریم شخصی و فضای شخصی نیاز خواهیم داشت، برای مثال کودکان و نوجوانان برای انجام تکالیف مدرسه و درس خواندن به اتاق شخصی نیاز دارند. این فضاهای خصوصی شامل اتاق خواب، حمام، اتاق مطالعه، اتاق کار و… خواهند شد.
اتاق خواب والدین
مستر روم یا اتاق خواب اصلی معمولا به جز فضای خواب، دارای اتاق لباس (یا کمد لباس بزرگتری نسبت به سایر اتاقها)، حمام و سرویس بهداشتی اختصاصی است. امکانات این اتاق به ابعاد فضا بستگی دارد، گاهی یک فضای نشیمن کوچک، اتاق آرایش، رختکن و یا حتی جکوزی اختصاصی برای این اتاقها طراحی میشود. در ویلاهایی که ابعاد کمتری دارند، برای همه اتاق خوابها از یک سرویس مشترک استفاده خواهند کرد.
اتاق خواب فرزندان
غالبا فرزندان یک خانواده دوره سنی متفاوتی دارند و هرکدام نیازهای خاص خود را در یک فضا خواهند داشت، بنابراین هرکدام به فضاهای خصوصیای جدا از سایر فضاهای ویلا نیاز دارند. این اتاقهای خواب نیز میتوانند با توجه به متراژ اتاق دارای امکاناتی مانند سرویس بهداشتی جداگانه باشند. جانمایی کمدها در اتاق برای جلوگیری از انعکاس و انتقال صدای حمام به اتاق دارای اهمیت است. تهویه مناسب یک اتاق، با دو پنجره در دو دیواره مختلف بهتر اتفاق میافتد، مساحت اتاق خواب فرزندان بین ۹ تا ۱۵ متر مربع است، که بازهم به فضای کل ویلا بستگی خواهد داشت.
اتاق مطالعه
اگر ویلا کوچک باشد، فضای مطالعه همان اتاقهای شخصی خواهد بود، اما در ویلاهای بزرگتر، فضای مطالعه یا کتابخانه طراحی میشود. این فضا که جز فضاهای خصوصی در نظر گرفته میشود، معمولا در ساکتترین فضای خانه طراحی میشود، اما گاهی نیز در نزدیکی ورودی و به عنوان یک بخش دیدنی و قابل استفاده برای مهمان هم در نظر گرفته میشود.
۲.فضاهای خانوادگی
فضای نشیمن و آشپزخانه از مهمترین فضاها در هر ساختمان مسکونی است که در فضاهای بزرگتر صبحانه خوری، غذا خوری و هال هم به آنها اضافه خواهد شد. معمولا فضای خانوادگی، دارای نور طبیعی مطلوب و همچنین دسترسی مستقیم به حیاط و بالکن است.
نشیمن ویلا
از مهمترین فضاهای یک ویلا، نشیمن آن است که مستقل از فضای پذیرایی اما در بیشتر موارد در نزدیکی آن طراحی میشود. این فضا مختص دور هم جمع شدن و همنشینی خانواده و تماشای تلویزیون و… است؛ ابعاد این فضا به نوع فعالیتهایی که کارفرما در نظر دارد بستگی خواهد داشت. معمولا با توجه به مبلمان این فضا ابعاد و اندازه آن حدود ۱۵ تا ۲۵ مترمربع است و بیشتر به شکل فضایی با ابعاد ۵در۵ طراحی میگردد. ارتباط این فضا با فضاهایی مانند آشپزخانه و بالکن و غذاخوری و بخشهای خصوصی نیز بسیار مهم است. در برخی از ویلاهای دوبلکس یا تریبلکس فضای نشیمن را به طبقات بالاتر منتقل میکنند و به این صورت فضایی خصوصیتر برای آن شکل میگیرد. در رنگبندی دیوارهها و کف و سقف این فضا نیز بطور معمول بیشتر از رنگهای خنثی استفاده میکنند، که قابلیت ست شدن با رنگهای مختلف را داشته باشد و مبلمان راحتی نیز در آن قرار خواهند داد، تا صمیمیت و آرامش بیشتری به فضا ببخشد. در ویلاهای کلاسیک از گچبری و در ویلاهای مدرن از نورهای توکار بیشتری استفاده میکنند.
آشپزخانه
از بخشهای پرکاربرد ویلا، آشپزخانه آن خواهد بود که به وسایل و تجهیزات مختلفی نیاز دارد و باید برای همه این وسایل کشوها، طبقهها و… تعبیه شود. این فضا به آب و فاضلاب و نورپردازی درست و تهویه مناسب و گاز احتیاج دارد. لوازم بزرگ و مهمی مثل گاز و یخچال نیز در همین فضا قرار خواهند گرفت. میز کار را با طول حداقل ۹۰ سانتیمتر در نظر میگیرند. با توجه به وجود سیستم آبرسانی، برخی به علت کمبود فضای مناسب در ویلاهای کوچک، ماشین لباسشویی را نیز در آشپزخانه قرار میدهند. در ویلاهای بزرگتر فضایی به عنوان رختشویخانه در نظر گرفته خواهد شد.
نورو تهویه طبیعی در فضای آشپزخانه بسیار حایز اهمیت است، همچنین باید به فضای تراس و بخش ورودی نیز دسترسی مطلوبی داشته باشد. اگر ویلا فضای کافی برای طراحی نشیمن و پذیرایی جداگانه را داشته باشد، معمولا آشپزخانه و نشیمن به هم دید خواهند داشت. بطور کلی محل شست و شو و پخت و پز باید تا حد امکان از دید مهمان پنهان باشد. برخی ویلاها دارای فضایی به عنوان مطبخ هستند که در واقع بخش داخلی و پوشیده آشپزخانه است و بیشتر فعالیتهای خدماتی آشپزخانه در این مکان انجام خواهد گرفت. آشپزخانهها بصورت، بسته، اوپن، یا دارای جزیره ساخته میشوند. در آشپزخانههای مدرن از رنگ سفید و خاکستری بیشتر استفاده میکنند؛ این رنگها به بزرگتر دیده شدن فضا کمک زیادی میکند.
۳.فضاهای عمومی
بخشهایی همچون پذیرایی و نهارخوری و همینطور فضای باز مثل باربیکیو معمولا در اختیار میهمانان نیز قرار خواهند گرفت. به همین سبب این فضاها به فضاهای باز بیرونی مثل حیاط مرتبطتر خواهند بود.
فضای پذیرایی
پذیرایی جز فضاهای عمومی ویلا است، که مهمانها در این قسمت پذیرایی خواهند شد. معمولا بیشترین تزئینات و لوازم دکوری را در این قسمت قرار خواهند داد. بهتر است این فضا به ورودی نزدیک باشد و دسترسی مناسب از آشپزخانه به فضای پذیرایی نیز باید در طراحی در نظر گرفته شود. بخش پذیرایی حدودا اندازه نشیمن است، اما در خانههای بزرگتر و لاکچری که میزبان مهمانیها و جشنهای زیادی هستند معمولا این فضا را برای تعداد بیشتری از افراد طراحی و اجرا خواهند کرد.
۴.فضای خدماتی
فضای خدماتی شامل پارکینگ، تاسیسات و موتورخانه و انباری میشود که معمولا آنها را در قسمتهایی دورتر از دید اصلی ساختمان طراحی میکنند، همچنین نیازی به در نظر گرفتن نور در این فضاها نخواهند داشت.
سخن پایانی
فضاهای مختلف ویلاها، هرکدام کاربری خاص خود را دارند، که با در نظر گرفتن این کاربریها و شرایط زمین و موقعیت ویلا نیاز به رعایت اصول و نکات مهمی در طراحی آنها خواهد بود. این اصول را یک معمار حرفهای که به تمام نکات لازم مسلط است در تمام جهات در نظر گرفته و خود را ملزم به رعایت آنها، هم در فضای بیرونی و هم در فضای داخلی ویلا میداند. سبکهای مختلف ویلا نیز با وجود تمام تفاوتهای موجود، همگی دارای اهداف و اصول مشترکی خواهند بود، که مهمترین این اهداف تامین آرامش و راحتی برای اقامت در ویلا است. زیبایی بصری و نکات فنی در کنار هم یک ویلای مناسب و با دوام را خواهند ساخت، که اگر در مراحل طراحی آن کمی هم بیشتر هزینه شود، با توجه به کم شدن ریسک آسیبها و خطرات احتمالی بعدی و کم شدن هزینه مصرف انرژی در آینده، کاملا به صرفه خواهد بود. همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفتیم ما سعی کردیم مجموعهای از مهمترین موارد لازم در طراحی یک ویلا، که شامل معرفی انواع سبک های طراحی ویلا و هزینه طراحی و مهمترین اصول در طراحی بخشهای مختلف ویلا هستند را ارائه دهیم، چراکه طراحی، اولین قدم در شروع یک پروژه ساخت و ساز موفق خواهد بود، هرچه در طراحی ویلا دقت بیشتری به خرج دهید مراحل بعدی با شرایط بهتری پیش خواهد رفت.